PL 4000 joystick

calman46

Journeyman
Joined
May 9, 2012
Messages
115
Location
MA
#1
I'm starting to recap this 4000 and I noticed the joystick doesn't easily move. I didn't want to force it . Is fadder lube the best this control . I have some other with silicone additive . Please advise , thanks
 

WOPL Sniffer

Veteran and General Yakker
Joined
Aug 10, 2015
Messages
3,873
Location
Arizona
Tagline
Screw it
#2
I use the grease gun with hight temp Lithium......


NO, use the F5. I wouldn't use any silicone... Great for BooB Jobs but....
 

marcok

Chief Journeyman
Joined
Jun 9, 2014
Messages
601
Location
Milan Italy
Tagline
I'm very curious about any tech item
#4
-Replace the rear connectors !
-Caps must be 50 V / 63 V instead 35 V , expecially 1 and 2,2 uF.
-Clean very well switches using the slots on the rear side ;
you must disassembly the front panel to reach them .
I and my hifi guru restored two PL 4000 and one PL 1000.
Ciao
Marco
 

marcok

Chief Journeyman
Joined
Jun 9, 2014
Messages
601
Location
Milan Italy
Tagline
I'm very curious about any tech item
#8
O.K .
But I don't understand the logical connection with this thread .
Ciao
Marco
 

orange

Veteran and General Yakker
Joined
Jul 6, 2010
Messages
16,165
Tagline
Broken beyond repair but highly affable
#9
You'll have to ask Perry.
 

WOPL Sniffer

Veteran and General Yakker
Joined
Aug 10, 2015
Messages
3,873
Location
Arizona
Tagline
Screw it
#10
Just messin with ya Marco...... He was just asking about lube, not the plans for a nuclear reactor... :)
 

WOPL Sniffer

Veteran and General Yakker
Joined
Aug 10, 2015
Messages
3,873
Location
Arizona
Tagline
Screw it
#11
That was a reference to the Wizard of Oz when the group got into the castle and the old guy was pulling handles and blowing shit up
 

calman46

Journeyman
Joined
May 9, 2012
Messages
115
Location
MA
#12
Why are there are 4 pots on the joystick but only 2 are connected . All four wipers are connected and the terminals of 2 of the pots only. It only shows the two connected pots on the schematic I have.
 

WOPL Sniffer

Veteran and General Yakker
Joined
Aug 10, 2015
Messages
3,873
Location
Arizona
Tagline
Screw it
#13
I have not delved into the skizmo as of this moment but usually, 1 pot for left and right, and 1 pot for front to back.
 

marcok

Chief Journeyman
Joined
Jun 9, 2014
Messages
601
Location
Milan Italy
Tagline
I'm very curious about any tech item
#14
Perry,
Calman 46 quoted " this is my first PL 4000 "
so I wrote soon : Replace all rear connectors !
It' s well known that they are a plague .
I wanted to help him to avoid problems ,
after my experience on PL 4000/ PL1000.
Ciao
Marco
 

WOPL Sniffer

Veteran and General Yakker
Joined
Aug 10, 2015
Messages
3,873
Location
Arizona
Tagline
Screw it
#15
I'm just sayin, if a guy asks what kind of motor oil I use, I don't tell him how to rebuild the carburetor.....



HUH????
 

calman46

Journeyman
Joined
May 9, 2012
Messages
115
Location
MA
#16
I am putting my PL 4000 back together (first PL 4000) . New caps , re-flowed solder everywhere ,new rear panel jacks . I asked this before , the joystick has four pots but only two are wired. All 4 wipers turn but only two of 4 pots are wired . Why is this ?
 

Attachments

calman46

Journeyman
Joined
May 9, 2012
Messages
115
Location
MA
#19
So by 2 way ,left & right ? Can the PL 4000 be used as 4 channel preamp ? That's what I thought the 2 used pots were for . I need to read the owners manual and hook this up . I do have a WOPL 400 for it . But I need to test it first . Thanks for the replies guys
 

marcok

Chief Journeyman
Joined
Jun 9, 2014
Messages
601
Location
Milan Italy
Tagline
I'm very curious about any tech item
#20
As you can see the shaft pots are mechanically connected via a blade with a slot ;
so when you move the joystick you can obtain all balance combination .
Why four channels?
This preamp has been designed with SQ decoder and infact the joystick has been located
between SQ decoder and output stage board ( called logic board ) .
In case you want use this preamp in 2 channels mode simply engage 2 CH on front panel .
In case you want use this preamp in 4 channels mode you must add an other power amp
and two speakers . It's a good solution to have an ambience effect also with normal stereo sources .
Power amp and speakers can be very cheap . It works very well .
To test this unit it's necessary to have a sine wave generator ( a CD test disc ) and a cassette recorder,
using VUs as an ac voltmeter .
Start testing with only 2 boards : tone board and logic board and disengage all special function on
front panel .
Ciao
Marco
 
Top